Projekt „Głowa seniora w formie”

Europejski Korpus Solidarności
Nr projektu 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000127942
Okres realizacji – 15.09.2023-14.09.2024

Ze względu na to, że edukacja seniorów z zakresu psychologii czy treningu mentalnego jest mocno ograniczona, okazuje się, że osoby starsze mają problem z określeniem poziomu swojego zadowolenia, stanu psychicznego czy dobrostanu. Izolacja społeczna, spowodowana niedawną pandemią COVID-19, jeszcze bardziej pogłębiła trudności, z jakimi mierzą się seniorzy np. kłopoty z koncentracją, pamięcią, pewnością siebie, komunikacją interpersonalną czy nawet chronicznym uczuciem niepokoju. Postanowiliśmy wyjść tym wszystkim problemom naprzeciw, tworząc projekt “Głowa seniora w formie”, który powstał z troski o osoby starsze.

Głównym celem projektu jest poprawa jakości życia seniorów, na którą wpłynie wzrost dobrostanu i świadomości, które zostaną wypracowane na wspólnych spotkaniach. Dzięki projektowi, każdy uczestnik nabędzie nowe umiejętności z zakresu psychologii, które będzie mógł wykorzystać w życiu codziennym np. kontrola i wpływ na swoje emocje oraz zachowania a także poprawa koncentracji, skupienia i pewności siebie.Ten projekt sprawi, że osoby starsze będą w mniejszym stopniu wymagały wsparcia innych, rodziny, młodszych osób lub organizacji czy placówek w codziennych czynnościach takich jak: robienie zakupów, wizyta w aptece czy spędzanie czasu wolnego. Dodatkowo, tego typu warsztaty będą również świetną przestrzenią do zawiązywania nowych znajomości dla uczestników, spędzenie czasu wśród osób podobnych do siebie, budowanie wspierającego środowiska do rozwoju umiejętności psychologicznych.