Seniorzy poznają zasady skutecznej komunikacji

Kolejne zajęcia z projektu „Głowa seniora w formie” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000127942 tym razem były poświęcone tematowi komunikacji.

Uczestnicy analizowali, czym jest komunikacja, na jakich poziomach się odbywa i jakie narzędzia są do tego niezbędne. Seniorzy mieli okazję na własnej skórze poczuć, jak bodźce wzrokowe pomagają w komunikowaniu się oraz jak różnie możemy rozumieć słowa w zależności od osoby. Uczyli się również tworzyć własne komunikaty, oparte na medalu Porozumienia Bez Przemocy, do wykorzystania w życiu codziennym. Warsztaty te pozwoliły uczestnikom na podzielenie się swoimi wyzwaniami w komunikacji, z którymi mierzą się np. w rodzinie. Uczestnicy pracowali nad komunikatami „Ja”, które pozwalają wyrażać swoje uczucia i potrzeby w sposób asertywny i bezkonfliktowy.

Te zajęcia były nie tylko edukacyjne, ale także bardzo praktyczne, dając seniorom narzędzia do lepszej i bardziej efektywnej komunikacji na co dzień.